Δερματικές Μυρμηκίες

Οι δερματικές μυρμηκίες συναντώνται συχνότερα στα παιδιά και στους ενήλικες και κυρίως σε άτομα που ασκούν επαγγέλματα, όπως κρεοπώλης, κτηνοτρόφος, ψαράς. Υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με εκτεταμένες μυρμηκίες ή υποτροπές αυτών, όπως συμβαίνει σε άτομα που έχουν ατοπική δερματίτιδα ή άλλες παθήσεις που δείχνουν ανοσοκαταστολή.

Αιτιολογία και Κλινική Εκδήλωση

Αιτιολογία
Πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος, ιογενή (HPV), η οποία συμβαίνει με άμεση δερματική επαφή με πάσχουσα περιοχή, και κυρίως όταν το δέρμα εμφανίζει ευαισθησία, όπως τραυματισμούς ή δερματίτιδα. Δυστυχώς, μεταδίδει τον ιό όχι μόνο μια περιοχή που εμφανίζει τη βλάβη της μυρμηκίας, αλλά και περιοχή η οποία έχει μολυνθεί, αλλά δεν έχει ακόμα εκδηλώσει την κλινική βλάβη (λανθάνουσα λοίμωξη).

Κλινική εκδήλωση
Κλινικά εκδηλώνονται σε διαφορετικά σημεία (π.χ. παλάμες, πέλματα, περιονύχια), ανάλογα με τον υπότυπο του ιού που προκαλεί τη βλάβη και με διαφορετική μορφή (π.χ. επίπεδες, μυρμηκιώδεις).

Διάγνωση

Η κλινική διάγνωση τίθεται συνήθως με την κλινική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο δερματολόγος εξετάζει ολόκληρη την πάσχουσα περιοχή, όπως και ολόκληρο το σώμα για την περίπτωση ανίχνευσης επιπλέον παρόμοιων βλαβών. Σχετικά με τη βλάβη, γίνεται δερματοσκόπηση της βλάβης προς αποκλεισμό άλλων καταστάσεων δερματικών που μπορεί να μοιάζουν με μυρμηκιές, αλλά να μην είναι. Συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι πόνος/δυσκολία/ενόχληση στο σημείο της μυρμηκίας, συναισθηματική ανησυχία για αισθητικούς λόγους (ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται σε εμφανή σημεία). Στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες τίθεται ζήτημα διαφοροδιάγνωσης ή βλάβης που επιμένει παρά τις επίμονες θεραπείες, μπορεί να συστηθεί ιστολογική εξέταση.

Πρόγνωση

Παρόλο που υπάρχει η πιθανότητα μία μυρμηκία να εξαφανιστεί μόνη της, ιδιαίτερα στα παιδιά, ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα να αυξηθούν οι μυρμηκίες σε αριθμό και να επεκταθούν και σε άλλα σημεία του σώματος και έτσι να κάνει δυσκολότερη τη μετέπειτα αντιμετώπισή τους.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Ο τρόπος αντιμετώπισης της μυρμηκίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν τόσο με την ίδια τη βλάβη (μέγεθος, μορφή, εντόπιση, επέκταση, υποτροπή, συνοδά έντονα συμπτώματα), όσο και από το άτομο που πάσχει (ηλικία, συνοδά νοσήματα, συγχορηγούμενα φάρμακα/σκευάσματα, τρόπος ζωής, καθημερινότητα, συμμόρφωση).

Η αντιμετώπιση της μυρμηκίας μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι, όσο και στο ιατρείο ή συνδυασμός των παραπάνω.

Θεραπείες στο σπίτι

Θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν τοπικούς παράγοντες που βοηθούν στη γρηγορότερη απολέπιση/απομάκρυνση της βλάβης, παράγοντες οι οποίοι προκαλούν την ενίσχυση της τοπικής ανοσιακής απάντησης, άρα γρηγορότερη αντιμετώπιση της μυρμηκίας, παράγοντες οι οποίοι παρεμποδίζουν τον μεγάλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, όπως παρατηρείται κατά την ανάπτυξη της μυρμηκίας.

Θεραπείες στο ιατρείο

Στο ιατρείο μπορούν να ακολουθηθούν θεραπείες που καταστρέφουν τη βλάβη (κρυοθεραπεία, laser, χρήση τοπικών παραγόντων που προκαλούν χημική καταστροφή της μυρμηκίας).

Σε όλα τα παραπάνω πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με την πάθηση, την εξήγηση της αιτιολογίας και επομένως και του τρόπου μετάδοσής της και αντιμετώπισής της/πρόληψης μελλοντικά.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι μεταδοτική;
Ναι, είναι μεταδοτική, αφού πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.
Μπορώ να μην την αντιμετωπίσω;
Μπορεί να υφεθεί και μόνη της ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Παρόλα αυτά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επεκταθεί τόσο στη γύρω περιοχή, όσο και σε απομακρυσμένη και τότε η αντιμετώπιση αφορά περισσότερες βλάβες και σημεία.
Η μυρμηκία υποχωρεί με την πρώτη θεραπεία που μπορεί να ακολουθηθεί στο ιατρείο;
Μπορεί ναι, αλλά συνήθως χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας.
Πώς το κόλλησα;
Μεταδίδεται με επαφή/τριβή από δέρμα σε δέρμα.